ورود بورس به فاز خرسی؟!
به گزارش کارگر آنلاین، با تداوم ریزش قیمت سهام در بازار سرمایه کشور در معاملات دیروز، افت شاخص کل بورس تهران نسبت به قله خود در 19 مردادماه به مرز 20 درصد رسید تا بازار در مرز ورود به فاز ریزش سنگین یا خرسی قرار بگیرد و دیگر نتوان از فاز اصلاحی بورس سخن گفت. مگر آن که تمهیدات اندیشیده شده مثل افزایش حد اعتباری کارگزاری ها، افزایش سقف خرید سهام توسط صندوق ها و حمایت حقوقی ها از بازار تشدید و تقویت شود و در کنار کاهش رفتار هیجانی بازار را به تعادل بازگرداند. اگرچه دیروز عصر در جلسه ای با حضور 20 مجموعه حقوقی و مدیر صندوق های بزرگ بازار سرمایه، بر سر تلاش برای جمع آوری صف های فروش در بازار امروز توافق شد.
بازار گاوی و بازار خرسی دو واژه برای مشخص کردن روند کلی بازار سرمایه به کار گرفته میشوند. به عبارت ساده، هنگامی که بازار رو به رشد باشد و قیمت سهام روندی صعودی دارد میگویند «بازار گاوی» است. این در حالی است که اگر قیمت سهام روندی نزولی داشته و رکود در اوضاع اقتصادی حاکم شده باشد، «بازار خرسی» نامی است که میتواند روند بازار را توضیح دهد.
شاخص کل بورس تهران دیروز با افت 65 هزار واحدی به سطح یک میلیون و 662 هزار واحدی بازگشت تا میزان افت این شاخص مهم بازار از قله تاریخی که 19 مردادماه امسال ثبت شده بود به بیش از 400 هزار واحد معادل 20 درصد برسد. در بازار دیروز معدود نمادهای مثبت به چشم می خورد و حتی نماد سرمایه گذاری ملی (ونیکی) که از ابتدای امسال بدون استثنا صف خرید بود نیز به محدوده منفی سقوط کرد و در این رهگذر رکورد حجم معاملات را به خود اختصاص داد.
در بازار دیروز اگرچه خرید خالص حقوقی ها قابل توجه بود اما باز هم حریف صف های فروش نشد. در معاملات دیروز یک شنبه حقوقی ها با خرید خالص دو هزار و600 میلیارد تومان از حقیقی ها یک رکورد تاریخی را در جابه جایی سهام از حقیقی به حقوقی به ثبت رساندند. با این حال و با وجود تغییر در مقررات مختلف به نفع تقویت تقاضا در بورس، صف های فروش پایدار ماند.
ریزش دسته جمعی نمادهای بورسی در حالی است که اصطلاحا خشک و تر همگی سوخته اند و برخی نمادهای بنیادین بازار نیز با افت اخیر، به محدوده های جذاب قیمتی رسیده اند. مثلا در برخی شرکت های سرمایه گذاری زیرمجموعه شستا، قیمت از ارزش دارایی ها کمتر شده است که در همین نماد شاهد خرید خالص 100 میلیاردی حقوقی ها بودیم.
با وجود عملکرد مناسب اکثر حقوقی ها در معاملات دیروز برخی از این فعالان بازار همچنان فروشنده بودند و در مثبت برخی نمادها یا حتی صف های فروش، به جای حمایت از بازار به ریزش بیشتر دامن زدند. با این حال عصر دیروز خبرهایی مبنی بر برگزاری جلسه بین مسئولان سازمان بورس و مدیران حقوقی برای جمع کردن صف های فروش منتشر شد. گفتنی است در انتهای معاملات دیروز نیز صف فروش برخی نمادها جمع شد و برخی به تعادل رسیدند اما بسیاری دیگر همچنان صف فروش ماندند.
تحلیل تکنیکال واعظی حاشیه ساز شد!
علاوه بر حمایت های واقعی توسط سازمان و شورای عالی بورس در خصوص حدود اعتباری و ...، حمایت های زبانی دولتی ها هم از بازار ادامه دارد که البته گاهی اثر معکوس دارد. اظهارات شنبه شب رئیس دفتر رئیس جمهور مبنی بر پایان یافتن روند نزولی در کانال یک میلیون و 600 تا یک میلیون و700 هزار واحدی حواشی و واکنش های بسیاری بین اهالی بازار برانگیخت که عمدتا از جنس انتقاد و طنز بود. برخی معتقدند اظهارات او منجر به ریزش امروز(دیروز) بازار به کانال مدنظر واعظی شده است. علاوه بر آن تعیین سطح حمایتی از سوی یک مقام رسمی نیز رفتاری غیرحرفه ای و عجیب ارزیابی شد.
در عین حال انتقادات بسیاری نیز مبنی بر رفتار سلیقه ای در اجرای دستورالعمل های بورسی مطرح شد. جایی که طبق قواعد باید سهام شرکت ها بعد از نوسانات 20 تا 50 درصدی مثبت یا منفی در دوره کوتاه مشخصی متوقف شوند. این دستورالعمل در فاز صعودی بازار با دقت اجرا می شد اما در شرایط فعلی با وجود افت بیش از 20 درصدی بسیاری از نمادها، این اتفاق رخ نداده است.
در هر حال آن چه پیداست این که بورس برای پایان دادن به فاز نزولی (اصلاحی یا ریزشی) فعلی نیاز شدید به کنترل عرضه ها دارد و این یک موضوع انتظاراتی است. در حالی که سیاستهای خوبی برای تقویت تقاضا صورت گرفته است اما تشدید روزافزون عرضه ها مانع از توقف ریزش می شود. بی اعتمادی ایجادشده در خصوص رفتار دولتی ها و هراس ایجادشده در تازه واردها منجر به تشدید مکرر عرضه ها در بورس شده است و مشخص نیست چه زمانی این روند پایان یابد. همان طور که پایان روند صعودی قابل تعیین نبود و همه تحلیل گران در دو سال گذشته با وجود محتوم دانستن پایان آن روند و ورود به فاز اصلاح، قادر به تعیین زمان آن نبودند، اکنون نیز در روند نزولی که مبتنی بر هیجان و ترس سرمایه است، شرایط مشابهی وجود دارد.
منبع: خراسان