پربحث ها
اخبار اقتصادی
چاپ00015:57 - 1400/11/24

بزرگترین میراث دنیا را بشناسید

کارگرآنلاین | در این نوشتار به معرفی یکی از مهمترین و بزرگترین میراث‌های دنیا می‌پردازیم میراث بسیار ارزشمندی که هرگاه کسی به آن دست یابد نه تنها صاحب خوشبختی و سعادت در دنیا می‌شود بلکه رستگاری آخرت را نیز به دست می‌آورد.

به گزارش کارگرآنلاین در این نوشتار سعی داریم به معرفی یکی از مهمترین میراث‌های دنیا بپردازیم میراث بسیار ارزشمندی که هرگاه کسی به آن دست یابد نه تنها صاحب خوشبختی و سعادت در دنیا می‌شود بلکه رستگاری آخرت را نیز به دست می‌آورد ولی ازآنجایی که این میراث به لحاظ ارزشی با هیچ معیاری مادی قابل مقایسه و ارزش گذاری نیست لازم است قدری دقیق‌تر به معرفی آن بپردازیم.

ادب بزرگترین میراث اخلاقی

در منابع روایتی ادب از جمله مفاهیم اخلاقی است که از آن به بزرگترین میراث اخلاقی یاد شده است. در روایتی از امام صادق (علیه السلام) نقل شده است که می‌فرمایند:«همانا بهترین چیزی که پدران برای فرزندان خود به ارث می‌گذارند، ادب وتربیت است نه مال؛ چراکه مال از بین می‌رود ولی ادب باقی می‌ماند.»

در روایتی دیگری از امام علی (علیه اسلام) نقل شده است که  فرمودند: « هیچ سرمایه‏‌اى سودمندتر از عقل، و هیچ تنهایى ترسناک‏تر از خودبینى، و هیچ عقلى چون دوراندیشى، و هیچ بزرگوارى چون تقوى، و هیچ همنشینى چون اخلاق خوش، و هیچ میراثى چون ادب نیست».

معنا و مفهوم ادب

لغت دان مشهور جناب ابن منظور در تبیین معنای می‌نویسد:«ادب راهنمای مردم به سوی کار پسندیده، و بازدارنده آن‌ها از کار زشت است.و همچنین خواجه عبد الله انصاری پیرامون ادب این چنین بیان می‌دارد: «ادب آن است که بنده در اثر شناختن ضرر و زیان امور خود از حدود الهی تجاوز نکند، حدّ میان غلو و جفا را نگهدارد.»و نیز در کتاب ارشاد القلوب دیلمی این چنین بیان شده است: «حقیقت ادب، جمع شدن صفت‌های نیک و دور کردن صفات زشت است...» علامه طباطبایی رحمه الله در تفسیر المیزان ادب را این چنین معنا می‌کند: ادب عبارت است از ظرافت و زیبایی عمل،‌ و عمل وقتی زیبا می‌شود که اولاً مشروع باشد،‌ و ثانیاً اختیاری باشد.

در روایتی نیز امام علی (علیه اسلام) می‌فرماید:«برترین ادب آن است که انسان در حدّ خود بماند و از اندازه خویش تجاوز نکند.»

اهمیت و ارزش ادب در فرهنگ روایات

در منابع اسلامی روایت فراوانی در اهمیت و ارزش ادب در زندگی بیان شده است از جمله روایتی از امام صادق (علیه السلام) که می‌فرمایند: «إِاگر دو روز از عمرت باقى مانده یک روزش را صرف در آموختن ادب کن تا بوسیله آن براى روز مرگت کمک گیرى، بدان حضرت عرض شد: این کمک گرفتن (از ادب به هنگام مرگ) چگونه است؟ فرمود: تا بخوبى در مورد آنچه بجاى نهى بیندیشى و محکم و پابرجایش سازى.»

مراتب ادب در فرهنگ اسلامی

1-ادب در برابر خداوند متعال، 2- ادب در برابر پیامبران الهی، 3- ادب در برابر ائمه اطهار علیهم السلام، 4- ادب در برابر علما  5- ادب دربرابر مردم و خانواده.

ثمرات و برکات ادب در زندگی

1- عاملی برای رسیدن به بهشت: در روایتی از امام صادق (علیه السلام )نقل شده است: « مؤمن همواره خانواده خود را از دانش و ادب شایسته بهره مند مى سازد تا همه آنان را وارد بهشت کند».

2-ادب مایه بزرگی و سروری: از امام علی (علیه السلام) نقل شده است که فرمودند: « ادب بیاموزید، زیرا که [در این صورت] اگر پادشاه باشید، برجسته مى‏‌شوید، اگر میانه باشید، سرآمد مى‏‌شوید و اگر تنگ‏دست باشید، با ادبتان گذران زندگى مى‏‌کنید.»

3- ادب مایه ارزش در اجتماع:از امام على (علیه ‏السلام) نقل شده است:« تو با ادبت ارزش‏‌گذارى مى‌شوى، پس آن را با بردبارى زینت بخش.»

لینک کوتاه :
برای ذخیره در کلیپ برد، در باکس بالا کلیک کنید
اشتراک گذاری در :
نظر خود را ثبت کنید
نام خود را وارد نمایید
متن نظر را وارد نمایید
سامانه بتا بانک رفاه کارگران