سکوی پرواز به سوی خداوند
به گزارش کارگرآنلاین یکی از باورهای زیبای اعتقادی موجود در مذهب حقهی تشیع ثواب و اجر داشتن زیارت قبور مطهر انبیاء و امامان معصوم (علیهم السلام) نوعاً در کتب ارزشمند روایی برای کسانی که توفیق شرف یابی به این اماکن مقدس را پیدا میکنند ثوابهای فراوانی ذکر شده است. تا به جایی که هر انسان عاشق و مؤمن به آیین شیعی را مشتاق به انجام آن زیارت مینماید. ولی سوالی که در این خصوص در ذهن تداعی می شود این است که چرا در متون روایی تا به این حد برای زیارت اماکن مذهبی و قبور اولیای الهی اهمیت و اجر لحاظ شده است؟ جواب این سوا را در ذیل چند نکته بیان میکنیم.
1- ثواب زیادی که برای اعمال عبادی همچون زیارت قبور اهل بیت (علیهم السلام) در منابع روایی ذکر شده را میتوان به خاطر عظمت و جایگاه آنها نزد خداند متعال دانست؛ به این معنا که چون امامان معصوم (علیهم السلام) جانشینان به حق نبیاکرم (صلی الله علیه واله و سلم) هستند عرض ارادت و خاکساری به آستان مقدس ایشان مورد رضایت الهی و ریشه در توحید و اطاعت پذیری از خداوند متعال دارد و پایه و اساس آن را باید در رهنمودهای الهی موجود در قرآن شریف دانست از این رو وجود این ثوابهای بیشمار حاکی از لطف و مرحمت خداوند کریم به بندگان مطیع و فرمان خود است. از اینرو نباید موجب تعجب و انکار واقع شود و آن مقدار ثواب را نباید با عقل محدود و ناقص خود اعتبار سنجی کرد؛ چرا که خداوند متعال امت اسلامی را امر به ابراز محبت و دوستی خاندان عصمت وطهارت کرده است. و یکی از مصادیق و مظاهر اثبات ارادت و دوستی به این خاندان مقدس اهتمام به زیارت و زنده نگه داشتن فرهنگ ویاد و نام ایشان است. « قُلْ لا أَسْئَلُکُمْ عَلَیْهِ أَجْراً إِلاَّ الْمَوَدَّةَ فِی الْقُرْبى[شوری آیه/ 23] بگو: من هیچ پاداشى از شما بر رسالتم درخواست نمى کنم جز دوست داشتن اهل بیتم»
2- از جمله عواملی که میزان ثواب زیارت قبور اهل بیت (علیهم السلام) را منطقی و صحیح مینماید، را میتوان در تأثیر گذاری آن اعمال عبادی در سرنوشت و سعادت افراد جستجو کرد. هرچند معاندین و دشمنان اهلبیت (علیهم السلام) به جایگاه و مقام این اولیای الهی واقف نیستند و نمیتوانند این مقدار از ثواب را برای محبین و زوار آن اولیای الهی تصور کنند. ولی از آنجا که زنده داشتن فرهنگ وآداب زندگی امامان معصوم (علیهم السلام) ریشه در فرهنگ قرآن دارد وجود این مقدار از ثواب دور از ذهنی به نظر نمیرسد، مخصوصاً زمانی که اطاعت و پیروی از امامان معصوم دستور صریح آیات قرآن و روایات معتبر در کتب روایی میباشد. «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ أَطِیعُواْ اللّهَ وَأَطِیعُواْ الرَّسُولَ وَأُوْلِی الأَمْرِ مِنکُمْ؛[النساء /59]اى کسانى که ایمان آورده اید، خدا را اطاعت کنید و پیامبر و اولیاى امر خود را [نیز] اطاعت کنید.»
3- خداوند متعال در آیات نورانی قرآن مجید به صراحت امر به بودن و همراهی با صادقین را میدهد: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ وَکُونُواْ مَعَ الصَّادِقِینَ ؛[التوبة /119]اى کسانى که ایمان آوردهاید، از خدا پروا کنید و با راستان باشید.» از آنجایی که امامان معصوم (علیهم السلام) مصداق به حق صادقین هستند زیارت قبور مطهر ایشان نیز میتواند مصداق این همراهی باشد؛ چرا که ارتباط معنوی با این مشاهد و قبور مطهر میتواند وسیله ای برای اثبات دوستی و تجدید پیمان با آرمانها وآموزههای مقدس ایشان باشد.
سخن آخر:
با وجود مقام و منزلتی که امامان معصوم (علیهم السلام) نزد خداوند متعال دارند و با توجه به لزوم وضرورت دوستی و ارتباط با ایشان و همچین اهمیت زنده کردن یاد و نام و فرهنگ آنها دور از ذهن نیست که خداوند متعال به عاشقان و دوستان ایشان که محبتشان رنگ و بوی الهی به خود گرفته اجر و مزد فراوان دهد.