این اتفاق باعث سقوط یک ملت خواهد شد !
![این اتفاق باعث سقوط یک ملت خواهد شد ! این اتفاق باعث سقوط یک ملت خواهد شد !](https://kargaronline.ir/images/news/1086582/thumbs/thumb2_1086582.jpg)
به گزارش کارگرآنلاین حجتالاسلام «محسن قرائتی» یکی از اساتید تفسیر قرآن کریم، بیش از 32 سال است که به تدریس معارف قرآن و اهلبیت(ع) میپردازد.
نکته 1) قرآن درباره قانونشکنی آیات زیادی دارد «وَ مَنْ یَتَعَدَّ حُدُودَ اللَّه»(بقره/229) تعدی از حقوق خدا قانونشکنی است؛ آیاتی که درباره تعدی از حقوق خداست همه در دایره قانون شکنی هستند.
علت بدبختی ملتهای قبل از پیامبر(ص)
نکته 2) پیغمبر فرمود: علت بدبختی قومها و ملتهای قبل از شما این است که اگر نور چشمیها خلاف میکردند، کسی به آنها کاری نداشت و فشار روی طبقه محروم بود. در این که همه مردم باید در برابر قانون یکسان باشند، آمده است: «حَقُّ الْوَالِی عَلَى الرَّعِیَّةِ وَ حَقُّ الرَّعِیَّةِ عَلَى الْوَالِی فَرِیضَةٌ فَرَضَهَا اللَّهُ سُبْحَانَهُ»(نهجالبلاغه، خطبه216) مردم بر گردن دولتمردان حق دارند و دولتمردان هم بر گردن مردم حق دارند؛ «فَرِیضَةٌ فَرَضَهَا اللَّهُ سُبْحَانَهُ» این حق و این قانون، فریضه خدایی است.
نکته 3) یکی از عوامل سقوط مسئله غفلت است و غفلت ما آرزوی دشمنان ماست. خدا در قرآن میفرماید: «وَدَّ الَّذینَ کَفَرُوا لَوْ تَغْفُلُونَ عَنْ أَسْلِحَتِکُمْ وَ أَمْتِعَتِکُمْ فَیَمیلُونَ عَلَیْکُمْ مَیْلَةً واحِدَةً وَ لا جُناحَ عَلَیْکُمْ إِنْ کانَ بِکُمْ أَذىً مِنْ مَطَرٍ أَوْ کُنْتُمْ مَرْضى أَنْ تَضَعُوا أَسْلِحَتَکُمْ وَ خُذُوا حِذْرَکُمْ إِنَّ اللَّهَ أَعَدَّ لِلْکافِرینَ عَذاباً مُهیناً»(نساء/102)؛ «وَدَّ الَّذینَ کَفَرُوا» افراد کافر و دشمنان شما دوست دارند «لَوْ تَغْفُلُونَ» که شما غافل شوید «عَنْ أَسْلِحَتِکُمْ» از اسلحه «وَ أَمْتِعَتِکُمْ» و از متاعتان.
خداوند چگونه انسانها را تنبیه میکند؟
نکته 4) خدا میگوید: وقتی میخواهیم انسانهایی را کتک بزنیم، کاری میکنیم که خودشان را گم کنند؛ «نَسُوا اللَّهَ»(حشر/19) مردم خدا را فراموش میکنند، ما هم کاری میکنیم که «فَأَنْساهُمْ أَنْفُسَهُمْ»(حشر/19) خودشان را فراموش کنند.
نکته 5) درباره غفلت از خدا در قرآن داریم: «وَ اذْکُرُوا اللَّهَ کَثیراً»(انفال/45) زیاد یاد خدا کنید «فَاذْکُرُوا آلاءَ اللَّهِ»(اعراف/69) یاد نعمتهای خدا باشید؛ «وَ اذْکُرُوا إِذْ أَنْتُمْ قَلیلٌ»(انفال/26)ای مستضعفین! یادتان باشد که قلیل بودید، هم کم و هم مستضعف بودید.
نکته 6) خدا فرموده است: «وَ اذْکُرْ فِی الْکِتابِ إِبْراهیم»(مریم/41) «وَ اذْکُرْ فِی الْکِتابِ إِسْماعیل»(مریم/54) در قرآن کلمه واذکر بسیار آمده است، یعنی یادتان نرود؛ «یا بَنی إِسْرائیلَ اذْکُرُوا نِعْمَتِیَ الَّتی أَنْعَمْتُ عَلَیْکُم»(بقره/40) یادتان باشد که به شما نعمت و فضیلت دادم؛ خلاصه این که انسان به خدا توجه کند.
رابطه یأس و غفلت از خدا با گناهان کبیره
نکته 7) یأس از خدا از گناهان کبیره است و غفلت از خدا و لطف خدا باعث یأس است. در آیات زیادی خدا به پیغمبرش میگوید: محمد! از من غافل نشوی، «أَ لَمْ یَجِدْکَ یَتیماً فَآوى»(ضحى/6) یادت باشد، یتیم بودی و جایی نداشتی، من به تو مأوی دادم. «وَ وَجَدَکَ عائِلاً فَأَغْنى»(ضحى/8) یادت هست عائلهمند و فقیر بودی، تو را غنی کردیم. «وَ وَجَدَکَ ضَالاًّ فَهَدى»(ضحى/7) یادت هست که متحیر بودی، من به تو خط دادم؟ بنابراین باید مراقب غفلت از هدف هم باشیم.
نکته 8) رمز سقوط هر ملت تفرقه، تزلزل و یأس، قانون شکنی، غفلت از خود و خدا و الطاف خدا و هدف، فرار از جنگ و عدم اطاعت از رهبری است که برای رسیدن به جامعه متعالی باید از آنها اجتناب کرد.