معرفی خواص درمانی گل ساعتی و میوه آن
این گیاه برای ایجاد آرامش و درمان بی خوابی مفید است
به گزارش کارگرآنلاین گل ساعتی نوعی گیاه گلدار با طبع گرم و خشک است که خواصی فراوان دارد و از اجزای آن مانند برگ و میوه و گل هایش برای موارد مختلف استفاده میشود.
گل ساعتی چیست؟
گل ساعتی با نام علمی؛ Passiflora caerulea گونهای از گیاهان گلدار است که بیشتر در نواحی استوایی آمریکا و آفریقا رشد میکند.
این گیاه رشدی سریع و ساقههای بلند بالارونده دارد که قلمه گرفتن از آن را آسان میکند.
گل ساعتی گیاهی است زینتی از تیره موردیها که دارای بوتهای بلند و برگهایبیضی شکل متصل بهم و شامل ۵ تقسیم کامل است.
گلهای آن درشت و به شکل ساعت است، رنگ گلها قرمز، ارغوانی، آبی و بنفش است. ساقه آن، چون به درختان مجاور میپیچد و بالا میرود. از این رو آن را پیچ ساعتی نیز مینامند. میوهاش سبز و زرد رنگ است.
این گیاه حاوی فلاونوئید و آلکالوئیدهای گروه هارمالا Harmala واسیدسیانیدریک، در میوهٔ آن اسید سیتریک و نیز دارای پرولین، مالتول و اتل مالتول است.
قسمت مورد استفاده: از برگ و میوه و گلهای گیاه پاسیفلور استفاده دارویی به عمل میآید.
خواص درمانی و طبیعت گل ساعتی
طبیعت گل ساعتی گرم و خشک است.
خواص دارویی این گیاه به طور خلاصه عبارتند از:
این گیاه برای ایجاد آرامش و درمان بی خوابی مفید است.
از خواص گل ساعتی کاهش میزان کلسترول است.
یکی از خواص گل ساعتی آرام کردن کودکانی بیقرار است که فعالیتی زیاد دارند، همچنین برای کودکان بیش فعال نیزمفید خواهد بود.
از خواص دم کرده گل ساعتی، کاهش گر گرفتگی و مشکلات و عوارض دوران یائسگی است.
تسکین سرگیجه، ضعف اعصاب و از بین بردن افسردگی از دیگر خواص دم کرده گل ساعتی است.
مصرف گل ساعتی مانع بروز بیماریهای قلبی و سرطان میشود.
ترکیبات موجود در این گیاه، آلرژی و التهاب را کاهش میدهد و در کاهش دادن علائم آسم نیز موثر است.
دانههای این گیاه، منبع مهم فیبر به شمار رفته و برای برطرف کردن یبوست مفید است.
پشن فروت چیست؟
پشن فروت ارغوانی طالب آب و هوای نیمه گرمسیری و کلیمای عاری از یخبندان است، در برخی موارد دیده شده است که این درخت می تواند در دمای بالای ۲۰ درجه سانتیگراد بدون هیچ خسارت جدی به رشد خود ادامه دهد.
این گیاه در کالیفرنیا از شمال دور تا Sanjose، در آب وهوای کوهستان و آب وهوای سانسفرانسیسکو کشت می شود.
ممکن است مقداری از برگهای گیاه و ساقههای رونده در زمستانهای سرد خسارت ببیند اما اغلب ریشهها بعد از بین رفتن سیستم انتهایی (نوک) آنها، دوباره جوانه زده و رشد می کند، پشن فروت نمی تواند در گرمای شدید تابستان رشد کند.
پشن فروت زرد، طالب آب وهوای گرمسیری و یا نزدیک به گرمسیری است که حساسیتی بالا به سرما ویخبندان داشته و هر دو فرم نیاز به باد شکن در برابر باد دارند.
بارندگی سالانه برای این گیاه حداقل باید ۳۵ اینچ باشد. ساقههای رونده پشن فروت با رشد خود محیطهای سر پوشیده و دالانهایی زیبا میسازند، اما برای این کار نیاز به داربست دارند
پشن فروت ساقههای محکم رونده ای است که به وسیله پیچکها تقریبا به هر نگهدارندهای میچسبد اما هر سال باید آنها را با داربستهای قوی هدایت و نگهداری کرد. این ساقه ها میتوانند ۱۵ الی ۲۰ فوت در سال رشد کنند و معمولا زندگی کوتاهی بین ۵ الی ۷ سال دارند. شاخ و برگهای متناوب پشن فروت همیشه سبز هستند، وقتی که برگها به حد بلوغ رسیده وکاملا دندانه دار شدند سه قسمتی میشوند.
آنها ۳ الی ۸ اینچ طول داشته و سطح روی برگ سبز پررنگ و صیغلی، پایین برگ کم رنگتر است.
ساقهها جوان و پیچک دار بارنگهای قرمزیا ارغوانی که بطور ویژه فرم زرد رنگ به خود میگیرند.
قسمتهای مختلف پشن فروت
پشن فروتگل
گلهای گیاه منفرد، خوشبو و دارای پهنا ۲ الی ۳ اینچ بوده و روی گرههای حاصل از شاخههای جدید تولید میشوند، شکوفه هادرون ۳ برگچه سبز زنده در آغوش گرفته میشوند. آنها شامل ۵ کاسبرگ سبزسفید، ۵ گلبرگ سفید و یک کلاله چتر مانند مستقیم، نوک پرهها سفید، زمینه ارغوانی خوش رنگ هستند، آنها همچنین دارای ۵ پرچم با بساکهای درشت است، تخمدان و خامه سه شاخهای آن دارای ساختار برآمدگی مرکزی است و پشن فروت ارغوانی خود بارور و بهترین گرده افشانی تحت شرایط مرطوب انجام میگیرد، گلها به رنگ زرد وکامل بوده، اما خود عقیم است.
زنبورهای درودگر موثرترین گرده افشان و بهتر از زنبور عسل عمل میکند، باد به علت سنگینی و چسبندگی گردهها موثر ناست. گلها را با دست نیز میشود گرده افشانی کرد.
میوه
میوه تقریبا گرد و بیضی شکل بوده و پهنا ۱ الی ۳ اینچ داشته، پوست آن چرم مانند که نرم و مومی شکل بوده و آرایش رنگ آن از ارغوانی تیره کمرنگ با خالهای سفید ریز تا زرد روشن یا رنگ کدو حلوایی است. درون میوه یک حفره وجود دارد که کم و بیش با یک ماده معطر دو جداره پر شده است، کیسههای غشایی پرتقالی رنگ، عصاره گوشتی که محتوی بذرهای حفره دار – سخت، کوچک، قهوهای تیره یا سیاه است. دارای مزه بی نظیری که قابل ستایش است، عطر و بوی آن شبیه گواوا وشیرینی زیادی داشته و گونه زرد رنگ آن معمولا بزرگتر از ارغوانی است، اما گوشت گونه ارغوانی دارای اسید کم، مزه و عطر بهتر است و بخش عمده میوه را عصاره تشکیل میدهد.
انواع پشن فروت
پشن فروتالف -فرم ارغوانی:
۱- شوالیه سیاه (Black Knight):
اولین بار توسط پاتریک ورلی در ایالت ماساچوست به صورت کشت گلدانی توسعه داده شد.
خوشبو و معطر، میوه ارغوانی تیره تا سیاه، اندازه وشکل آن به صورت تخم مرغ بزرگ است. مزه و طعم بسیار خوب و عالی، گیاه قوی، شاخههای متراکم و فشرده، خود گشن بسیار پرمیوه، شاخ و برگ زیبا و خوش اندام، عالی برای فضاهای سر بسته.
۲-کاهانا (Kahuna):
خیلی بزرگ، میوه ارغوانی متوسط، شیرین، مزه و طعم کمی ترش اسیدی، خوب برای عصاره گیری، تولید شاخههای خود بارور، تولید در تمام طول فصل، بزرگ، شاخ و برگ جالب توجه.
۳- پاول اک (Paul Ecke):
منشاء آن در Encinitas کالیفرنیاست و از صفات خیلی خوب اندازه متوسط میوه ارغوانی آن است. مناسب برای عصاره گیری و مصرف تازه خوری است. متراکم، شاخه خیلی بارآور.
ب- فرم زرد:
۱- طلایی برزیلی (Brazilian Golden):
بزرگ، میوه طلایی تا زرد، بزرگتر از فرمهای استاندارد، طعم و مزه بعضی تند، شاخههای بی نهایت قوی، نیازمند پایههای گرده افشان تقاطع ای، فوق العاده بزرگ، گلها خوشبو و معطر، سفید با یک مرکز تیره، شکوفه دهی هنگام میانه تابستان، آغاز میوه دهی زیاد آن در اواخر ماه آگوست (اواخر مرداد) تا اوایل سپتامبر (نیمه اول شهریور).
۲- زرد عظیم الجثه:
(Golden Giant) یک رقم دارای میوه زرد رنگ بزرگ که منشاء آن استرالیا است.
خواص میوه گل ساعتی یا پشن فروت
میوه گل ساعتی یا پشن فروت منبع خوب آنتی اکسیدان است.
میوه گل ساعتی رشد سلولهای سرطانی را کاهش میدهد.
میوه این گیاه آلرژی و التهاب را کاهش داده و در کاهش بیماری آسم نیز موثر است.
این میوه منبع خوب ویتامینهای C. و A. و پتاسیم است.
پشن فروت برای سلامت جسمی و کاهش وزن مفید است.
پشن فروت محرک سیستم گوارشی است و در درمان بیماریهای گوارشی موثر است.
ویتامین A. موجود در آن به بدن کمک میکند تا رادیکالهای آزاد که به پوست و بافت آسیب میرساند را از بین ببرد، علاوه بر آن قدرت دید را تقویت میکند.
از خواص پشن فروت، ملین و محرک سیستم گوارشی است.
از خواص گل ساعتی و مصرف میوه آن حفظ سلامت بدن و تامین ویتامینهای مورد نیاز است.
مضرات گل ساعتی
مصرف زیاد آن ممکن است ایجاد اسهال کند.
زیادهروی در مصرف آن منجر به خواب آلودگی میشود.
لازم به ذکر است استفاده از این گیاه در دوران بارداری و شیردهی ممنوع بوده، همچنین کودکان زیر سه سال نباید آن را مصرف کنند.