شایع ترین بیماری های نوروزی در مسافرت
انواع بیماری های رایج در ایام عید نوروز
مسمومیت
برخی از فرآورده ها مانند تخم مرغ های آلوده و انواع سوسیس و کالباس بعد از 12 تا 24 ساعت علائم مسمومیت را همراه با تب بروز می دهند. ممکن است مسمومیت های غذایی در کودکان با خطر مرگ همراه باشد. مصرف آب سالم و نوشیدنی های سالم بدون گاز به ویژه دوغ شیوه مناسبی برای حفظ سلامت در مسافرت های نوروزی است.
همچنین مصرف میوه ها و سبزی هایی مانند هویج، گوجه فرنگی و ساقه کرفس به صورت شسته شده و تمیز در طول مسافرت بسیار مفید هستند زیرا حاوی آب، املاح و ویتامین های مورد نیاز بدن می باشند.
میوه و سبزیجات
بیماران قلبی
بیماران قلبی قبل از مسافرت باید با پزشک خود مشورت کنند تا دستورات دارویی لازم را در طول سفر به کار ببرند. این بیماران برای جلوگیری از ایجاد لخته در اندام تحتانی و پاها ، در صورت سفر با خودروی شخصی، باید توقف کرده و استراحت کنند. همچنین اگر با قطار به مسافرت می روند باید هر چند وقت یکبار در راهرو قدم بزنند تا از حالت سکون بدن خارج شوند.
در اتوبوس نیز باید مدام پاهای خود را تکان دهند. این افراد باید از خوردن غذاهای چرب و سنگین خودداری کنند و از رژیم غذایی حاوی میوه، سبزی تازه، گوشت ماهی، روغن ماهی و روغن مایع استفاده نمایند.
میگرن
خستگی، استرس، کم خوابی، سروصدا و مصرف زیاد شکلات و شیرینی از جمله عوامل زمینه ساز ساز برای ایجاد سردرد و حتی میگرن در بعضی افراد می باشند.
سردرد
سوءهاضمه
بیماری سوء هاضمه معمولا با احساس ناراحتی عمومی بدن ،سرگیجه، حالت تهوع، درد معده، نفخ و سنگینی و رنگ پریدگی همراه است که می تواند منجر به استفراغ نیز شود.
به طور کلی این بیماری در اثر هضم نشدن غذا در معده بر اثر کمبود انرژی ایجاد می شود. در ایام تعطیلات ،مصرف غذاهای چرب و شیرین، مشروبات الکلی و مصرف تنقلات فراوان، از جمله عوامل کاهش روند هضم و اختلال سیستم گوارش هستند.
برای جلوگیری از ابتلا به سوء هاضمه باید از پرخوری بپرهیزید و حتی الامکان در مهمانی ها به دلیل مصرف میوه، شیرینی و آجیل، غذاهای سبک میل کنید، همچنین در فواصل میان وعده های غذایی ، به اندازه کافی آب بنوشید. نوشیدن قهوه و چای نیز پس از صرف غذا می تواند زمینه ساز این ناراحتی باشد.
نوشیدن آب
بیماری های دید و بازدید عید
برخی از بیماری ها نیز ممکن است مخصوص مسافرت نباشند و در دید و بازدی های نوروزی و ایم عید به وجود آیند مانند:
انتقال بیماری از طریق دست و دهان
دست دادن، بوسیدن و صحبت کردن نزدیک با افراد در مهمانی ها می تواند موجب انتقال ویروس های سرماخوردگی، آنفلوانزا و حتی ناراحتی های گوارشی شود. بهترین روش برای پیشگیری از این نوع بیماری ها، شستشوی مکرر دست ها با آب و صابون و پرهیز از تماس دست ها با چشم، دهان و بینی است.
افراد در زمان سرماخوردگی و آنفولانزا نباید با دیگران دست داده و روبوسی کنند و هنگام عطسه و سرفه می بایست جلوی دهان خود را بگیرند.
اما از آنجا که نمی توان این نکته را به همه گوشزد کرد بهتر است خود به فکر سلامتی بدنتان باشید. مثلا در صورت حضور افراد بیمار در مهمانی، پیش از خوردن مواد غذایی دست ها را بشویید. در صورت عدم دسترسی به آب و صابون، ژل و یا اسپری آنتی باکتریال را همیشه در کیف خود داشته باشید. رعایت این نکته برای کودکان ، خانم های باردار و سالمندان اهمیت زیادی دارد.
شستن دست
اهمیت به سلامت خود
مهمانی های طولانی مدت، خستگی از دید و بازدیدهای زیاد و یا رانندگی طولانی مدت، منجر به افزایش استرس و بدخلق شدن می شود . برای خود فرصتی مهیا کنید تا در آرامش به امور مورد علاقه خود رسیدگی کنید. مطالعه، شنیدن موسیقی آرام ،قدم زدن در هوای مطبوع بهاری، تماشای فیلمی که مدت ها آن را دوست داشتید و... ز موارد کاربردی برای بهبود وضعیت سلامتی و روحی است.
خواب مناسب
در ایام تعطیلات معمولا نظم خواب همه اعضای خانواده به هم می ریز. در حالیکه رعایت بهداشت و داشتن خواب کافی یکی از اصول مهم در حفظ سلامت بدن است. بی نظمی در خواب فرد را برای انجام کارهای روزمره با مشکل مواجه می کند و خستگی، کسالت و تغییر برنامه غذایی را به همراه خواهد داشت.
مثلا کودکان با دیر از خواب بیدار شدن، وعده صبحانه را حذف کرده و شروع به خوردن تنقلات می کنند و یا دچار پر خوریدروعده ناهار می شوند. با رعایت تا پس از شروع مجدد دوران مدرسه با مشکل روبرو نشوند.
عدم تحرک و تنبلی
عدم تحرک و تنبلی باعث افزایش وزن و استرس می شود. با اینکه تعطیلات فرصتی برای تجدید قوا و رفع خستگی های روزمره است اما به معنای تنبلی و بی تحرکی نیست .پیاده روی روزانه به مدت 30 دقیقه و یا انجام تمرینات استقامتی در 3 روز از هفته به مدت 45 دقیقه برای جلوگیری از تنبلی و بی تحرکی بسیار مناسب است. انجام این تمرینات باعث بهتر شدن سوخت و ساز کالری های دریافت شده در این ایام می شود.
کم تحرکی
کاهش مصرف نوشابه های گاز دار
با توجه به توصیه های متخصصان ممبنی بر کاهش مصرف نوشیدنی های گازدار، هنوز هم متاسفانه در اغلب مهمانی ها، از این نوع نوشیدنی ها استفاده می شود. این نوشیدنی ها به دلیل داشتن قند زیاد موجب پوسیدگی دندان ها ، افزایش قند خون و دیابت، اضافه وزن و مانع جذب کلیسیم در استخوان های شود.
کافئین موجود در این نوع نوشابه ها، نوعی وابستگی در فرد ایجاد می کند، به همین علت افراد تمایل بیشتری برای مصرف دوباره آن خواهند داشت. آب همواره بهترین نوشیدنی است که می توان با افزودن کمی لیموترش تازه و نعناع، آن را به نوشیدنی دلپذیری تبدیل کرد. دوغ و شربت های گیاهی را نیز می توان جایگزین نوشابه های گاز دار نمود.